Kokosky které snižují krevní cukr vhodné i pro diabetiky a celiatiky

Dnes vám představíme kokosky jako vánoční sladkost, která snižuje krevní cukr. Nemáme to podložené žádnými vědeckými studiemi kokosek, tak trošičku šprýmujeme, ale vzhledem ke složení, to není nic nereálného. Konec konců na ingredience, které použijeme, praktické vědecké studie opravdu existují. Před vánocemi se všude objevují recepty cukroví i pro diabetiky, nicméně musíme podotknout, že s moukou a chemií (umělými sladidly) nic moc ty recepty. Ani pro diabetiky ani pro celiatiky, díky mouce a umělým sladidlům vlastně víceméně pro nikoho. Přitom vánoční cukroví můžete vyrobit z různých alternativních surovin nejlehčeji a velice chutné.

Pokud vám chutnají kokosky, tak se vlastně ani nemusíte s úpravami receptu moc namáhat.

Na 16 větších kokosek potřebujete:

3 - 4 vaječné bílky

3 - 4 celá vajíčka

200 g mletého kokosu

Stevie nebo steviové kapičky podle chuti

Z 6 - 8 vaječných bílků vyšlehejte sníh. Když je hotový, všlehejte do něho steviové kapičky (stačí opravdu malinko). Následně vmíchejte mletý kokos a 4 žloutky. Množství bílků a žloutků odhadněte podle velikosti vajíček. Vytvořte hustou hmotu, která se nerozpadá a lepí, nesmí z ní vytékat tekutina. Můžete použít i méně vajec, ale hmota by neměla být příliš suchá.

Hmotu odměřujte polévkovou lžící a v dlaních tvořte malé bochánky, které pokladete na plech. Pokud je kokosová hmota trochu sušší tvarujte hrudky pomocí lžíce namočené ve vodě.

Pečte cca 30 minut ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Klasické kokosky, mívají na povrchu krustu ze zkaramelizovaného cukru, takový efekt samozřejmě nečekejte. Ale sladké a dobré budou. Ten kdo nemá přímo problémy s diabetem, může svoje kokosky před pečením jemně potřít medem.

Kokosky můžete i různě ochutit. Můžete do nich přidat například vanilku, nebo citronovou kůru (neošetřenou chemicky), trochu nasekané víceprocentní čokolády, mleté mandle, zabalit trošku dobré ovocné marmelády nebo třeba třešně. Základní recept můžete upravovat mnoha způsoby.

Ano použili jsme steviové kapičky. Můžete použít i prášek ze stevie. Drcená bylinka není samozřejmě rozpustná, ale v kokoskách by to technicky nijak nevadilo. Někteří lidé si ovšem stěžují na nazelenalou barvu prášku a pak na zvláštní chuť stevie. V aromaticých jídlech by to problém dělat nemělo, ale vyzkoušeli jsme kapičky a na ty si snad nikdo stěžovat nemůže. Opravdu necítíme nic divného.

Bohužel jsme ale zjistili, že s těmito steviovými kapičkami nelze kokosky a pravděpodobně ani jiné cukroví skladovat, je to pouze pro spotřebu během několika následujících dní. (přeci jen se jedná o roztok, ve kterém jsou obsažené i jiné látky, možná je to ale výrobcem) Z tohoto důvodu se opět přikláníme spíše k použití čistého steviového prášku.

A malá rada na závěr. Nezkoušejte steviové kapičky lízat, jinak budete mít hodně dlouho strašlivě sladký jazyk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *